25 OKT

2018

Green Metals , Onderzoekspapers , SRI , Onderwerpen

Koper, de onverwachte bondgenoot van de energietransitie

Koper werd reeds in het oude Egypte gebruikt voor zijn geneeskrachtige werking en het deed zijn intrede in het moderne tijdperk met de komst van de elektriciteit tijdens de XXe eeuw. Koper kent tegelijk een oude en moderne geschiedenis. Omwille van zijn zeer hoge geleidbaarheid is dit rode metaal het basismateriaal voor electrische transmissie. En op die manier is koper uitgegroeid tot de bondgenoot van de groene revolutie van het transport.

Een elektrisch voertuig kan tot zes kilometer koperdraad bevatten, volgens de International Copper Association (ICA). Rekening houdend met de toename van het vermogen van de accu in de komende jaren, en dus de hoeveelheid koper die zal worden gebruikt, heeft het IEA geschat dat electrische voertuigen 300 kg meer koper zouden kunnen gebruiken in 2030 dan voertuigen met een interne verbrandingsmotor. Volgens de schattingen van sommige analisten zouden elektrische voertuigen tot 6% kunnen vertegenwoordigen van de vraag naar koper binnen 10 jaar, tegenover minder dan 1% vandaag.

De ontwikkeling van infrastructuren voor het opladen van elektrische voertuigen is een extra bron van vraag, vooral indien men rekening houdt met het feit dat koper voor het elektriciteitsnet en voor het herladen bijna een kwart zou kunnen vertegenwoordigen van de vraag gekoppeld aan elektrische voertuigen. De toekomstige vraag naar koper zal waarschijnlijk toenemen, aangezien China van plan is om een van de leiders te worden op het gebied van elektrische voertuigen en daarom massaal in het elektriciteitsnet zal investeren.

Hoewel koper geen technologische doorbraak vertegenwoordigt, maakt het deel uit van de energietransitie en de elektrificatie van het transportsysteem dankzij zijn hoge geleidbaarheid. En de rol van koper binnen de energietransitie moet niet worden onderschat.

De grote marktspelers die in een sterke positie verkeren om te reageren op de sterke toename van de vraag zullen ongetwijfeld de winnaars zijn op middellange en lange termijn. BHP, de grootste mijngroep ter wereld, is van oordeel dat “koper een uitzonderlijk aantrekkelijke grondstof is”. Voor BHP, dat voldoet aan onze belangrijkste criteria op het vlak van ESG en dat deel uitmaakt van onze portefeuilles, is koper een van de belangrijkste aanjagers van zijn toekomstige groei.

GERELATEERDE ARTIKELEN


Aluminium, kobalt, koper…

ALLE ARTIKELEN LEZEN