Candriam: Belfius investment partner
Loading...

16 SEP

2019

Asset allocatie , Onderwerpen

ECB valideert risk-on omgeving

Zoals verwacht, keurde de Europese Centrale Bank donderdag een nieuw stimuluspakket goed, met onder meer een verlaging van de depositorente en een nieuwe ronde kwantitatieve versoepeling zonder einddatum, om de economische groei en de inflatieverwachtingen te ondersteunen. Daarbovenop kondigde de centrale bank een tiering systeem aan om de negatieve impact op de bankensector te beperken. Die aankondiging ondersteunt de huidige riskon omgeving op korte termijn, maar de werkelijke game changer zal moeten komen van een ambitieus en geloofwaardig fiscaal plan in Europa.

WAT WERD ER BESLIST?

De ECB heeft haar groei- en inflatieprognoses voor 2019, 2020 en 2021 naar beneden herzien. Een dalende inflatie, Duitsland dat flirt met een recessie, en de wereldwijde handelsoorlog hebben het vertrouwen aangetast en de centrale bank ertoe aangezet om haar monetaire inspanningen te heractiveren.

  • Zoals verwacht verlaagde de ECB de depositorente met 0,10 % tot -0,50 %, in lijn met onze verwachtingen.
  • De ECB paste haar TLTRO-programma (Targeted Longer-Term Refinancing Operations) aan om de gunstige voorwaarden voor bankleningen te behouden. Het programma werd verlengd van twee tot drie jaar met gunstigere condities, waaronder een verlaagde rente tussen 0 % en -0,5 %.
  • Draghi kondigde ook een tieringsysteem aan om de impact van de negatieve rente op de banken te beperken, waardoor zes keer de reserververeisten van elke bank worden vrijgesteld. Daardoor wordt de negatieve impact op het systeem verminderd met twee miljard euro per jaar.
  • Tenslotte lanceerde de centrale bank eveneens een nieuwe ronde kwantitatieve versoepeling. Vanaf 1 november worden er opnieuw voor 20 miljard per maand activa-aankopen gedaan “voor zolang als dat nodig is”. Dat is een game changer: de kwantitatieve versoepeling heeft geen voorafbepaalde einddatum, maar hangt af van de staat van de economie.
  • Daarbovenop hebben Mario Draghi en Christine Lagarde, eerder tijdens recente hoorzittingen van het EUParlement, er bij de Europese regeringen op aangedrongen om hun inspanningen op fiscaal vlak op te voeren. "Fiscaal beleid moet het belangrijkste beleid worden", verklaarde Draghi. "Gezien de verzwakkende economische vooruitzichten en de voortdurende aanwezigheid van neerwaartse risico's, moeten overheden met fiscale maatregelen op een efficiënte manier én tijdig optreden. ... Alle landen moeten inspanningen leveren om tot een groeivriendelijkere samenstelling van de overheidsfinanciën te komen."

RISK-ON OMGEVING

De ECB heeft de verwachtingen ingelost met een breed monetair versoepelingspakket. Alle hefbomen, waaronder de verlaging van de depositorente, de tiering voor de banken, de kwantitatieve versoepeling en de voorwaardelijkheid van de economische en monetaire vooruitzichten, werden geactiveerd. Indien sommige maatregelen aan de onderkant van de verwachtingen lagen, werd dat gecompenseerd door een kwantitatieve versoepeling die niet afhankelijk is van de kalender, maar van de staat van de economie.

De ECB heeft de markten niet teleurgesteld
, wat de positieve tactische visie op aandelen bevestigt die we sinds 6 augustus hebben geïmplementeerd. De mededeling van de Federal Reserve aanstaande woensdag zal echter een ander belangrijk evenement zijn, waarbij de beleidsrente waarschijnlijk met nog eens 25 basispunten zal worden verlaagd. De echte game changer zal echter van het fiscale beleid moeten komen. Mogelijk zal de Duitse ‘Klimaattop’ aanstaande vrijdag de deur openen voor enkele fiscale stimulusmaatregelen.