Candriam: Belfius investment partner
Loading...

16 OKT

2019

Aandelen , Onderwerpen

Ontwikkelde markten op zoek naar een nieuwe katalysator

 

Europese aandelen: Waardeaandelen presteren beter dan groeiaandelen

De Europese aandelenmarkten zetten eind augustus opnieuw het herstel in en stegen verder in de loop van september. De Stoxx 600 steeg fors vanaf het dieptepunt in augustus, maar moest tegen het einde van de maand wat winst inleveren door de opflakkerende politieke risico's.

Europa was bijzonder sterk terwijl de VS en ASEAN buiten Japan minder goed presteerden. Naarmate de markten hoger gingen en de obligatierendementen wereldwijd stegen, en een deel van hun evolutie sinds augustus terugdraaiden, presteerde Waarde beter dan Groei, in lijn met het herstel van de 10-jarige rente op Duitse overheidsobligaties.

Met betrekking tot de groei blijven de cijfers verzwakken, maar ze laten een bijzonder gemengd beeld zien. In de eurozone zorgden de voorlopige PMI's, de Duitse IFO en het economische sentiment voor september, die te leden hadden onder de verwerkende nijverheid, allemaal voor een overwegend negatieve verrassing (zo daalde de samengestelde PMI -1,5 punten tot 50,4, het laagste peil sinds medio 2013). Met betrekking tot politieke factoren zijn de onderhandelingen tussen de VS en China licht verbeterd.

Voor wat de brexit betreft, werd er geen vooruitgang geboekt in de onderhandelingen tussen de EU en het VK. Het Britse parlement keurde een wet goed die voorkomt dat het VK uit de EU stapt op 31 oktober zonder een deal.

We hebben onze posities in Industriële Waarden en Luxegoederen- en dienstenverlaagd naar 'onderwogen'. De industriële sector wordt zwaar getroffen door de handelsoorlog, aangezien de Europese en Chinese economie sterk gecorreleerd zijn. Bovendien zijn kwaliteitsaandelen in deze sector overgewaardeerd. De waarderingen van luxe zijn volgens ons te hoog, en houden geen rekening met het risico op aanslepende spanningen tussen China en de VS.

 

 

Amerikaanse aandelen: Sterke maand

Bij gebrek aan katalysatoren zoals belangrijke nieuws over resultaten, en aangezien de handelsoorlog tussen de VS en China niet echt geëvolueerd is, stabiliseerden de wereldwijde aandelenmarkten in september. De MSCI World steeg met (+2,03%), in lijn met de S&P 500 (+2,15%) en de Stoxx600 (+3,44%). Dat neemt niet weg dat na vele jaren van mindere prestaties waardeaandelen plots superieur begonnen te presteren.

Amerikaanse aandelen kenden een sterke septembermaand, waarbij de S&P 500, NASDAQ en Dow Jones allemaal positief afsloten.

De FOMC verlaagde de beoogde bandbreedte voor de beleidsrentevoet met 25bp, zoals verwacht, van 2,0% naar 1,75%. De kleinhandelsverkopen stegen met een sterker dan verwachte 0,4% in augustus, en de omzet van de 'retail control group' (ex-auto's, gas, bouwmaterialen en voedingsdiensten) steeg ook meer dan verwacht, met 0,3%.

Hoewel beide cijfers minder indrukwekkend zijn dan wat we in de lente en zomer zagen, blijven de consumentenuitgaven in een sterk stijgende trend zitten. Na toepassing van bescheiden neerwaartse bijstellingen van de kleinhandelscijfers van juni en juli, groeien de reële consumentenuitgaven met zowat 3,6% op jaarbasis dit kwartaal. De cijfers zijn ten opzichte van vroeger weinig veranderd. Op die manier blijft de consensusopvolging van het reële bbp in Q3 dichtbij de 1,5%. De consument blijft de aanjager van de economie, en aangezien de arbeidsmarkt nog steeds gezond is en de financiële condities versoepelend blijven, hebben we weinig redenen om op korte termijn een terugval van de kleinhandelsverkopen te verwachten.

We hebben onze posities in Energie afgebouwd naar 'onderwogen' en onze posities in Communicatiediensten verlaagd naar 'neutraal' en tevens wat winst genomen op socialemedia-aandelen.  Ondanks de afkoppeling van een van de grootste olieraffinaderijen in Saudi-Arabië, de geopolitieke spanningen in Iran en Venezuela, alsook de OPEC-overeenkomsten om de productie te verminderen, zijn de voorraden wereldwijd nog steeds te hoog, terwijl de vraag naar olie blijft dalen.  We zijn eerder neutraal voor Communicatiediensten, meer bepaald Sociale Media, aangezien de regelgeving mogelijk een impact kan hebben op de sector. Op lange termijn blijven we echter positief.
 

Aandelen groeilanden: Blijven inferieur presteren

De groeilanden vielen nog maar eens terug, al de zevende opeenvolgende maand van zwakke prestaties.

Door het wereldwijde risk-off sentiment, onder impuls van toenemende recessierisico's in de VS en de handelsoorlog tussen de VS en China, verloren de groeilanden 5,1% in augustus. In Azië verzwakte de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China, waarbij China vergeldingsmaatregelen nam tegen de verhoging van de invoerheffingen door Trump, het marktsentiment.

De correctie van de yuan werd verergerd door de toenemende politieke spanningen en betogingen in Hongkong, alsook een verdere verzwakking van de renminbi. In India konden de pogingen van de centrale bank om de zwakke economische groei aan te zwengelen met een renteverlaging en fiscale stimulus niet vermijden dat de Indische aandelenmarkt terrein verloor.

Zuid-Korea werd getroffen door de handelsspanningen met Japan, verzwakkende export en druk op de winsten. In EEMEA trof de lage olieprijs zowel Rusland als Saudi-Arabië terwijl in Latijns-Amerika winstnemingen en een dalende real Brazilië troffen, voor een deel te wijten aan de munt- en marktencrash die toesloeg in Argentinië na de nederlaag van de zittende president in de voorverkiezingen. 

Het risk-off sentiment ondersteunde de prijs van edelmetalen, terwijl de grondstoffenprijzen (Brent olie, koper, enz.) lager gingen. Alle sectoren kenden een negatieve maand, waarbij vastgoed en financiële waarden het slechtst presteerden.

We blijven positief over ASEAN als tegengewicht voor onze voorzichtige positie in China/Zuid-Korea. Dat zijn landen die doorgaans minder afhankelijk zijn van de wereldhandel, gelet op hun relatief gesloten economie. We blijven ook positief voor Braziliaanse aandelen, een veiligere Latijns-Amerikaanse markt dan Argentinië, dat het meeste leed na een onverwacht verlies voor de president in de voorverkiezingen. We verhoogden onze posities in Rusland licht, op basis van een positieve verhouding tussen risico en opbrengst. We verhoogden eveneens onze posities in basisconsumptiegoederen, Luxegoederen- en dienstenen informatietechnologie, en bouwden de posities in industriële waarden af. Er blijft onzekerheid over een deal/no deal situatie, en over een verstrakkende/versoepelende Fed. We moeten onze portefeuilles aanpassen aan deze situatie.