Candriam: Belfius investment partner
Loading...

09 DEC

2019

Aandelen , Onderwerpen

Ontwikkelde markten op een historisch hoogtepunt

 

Europese aandelen: Herstel van smallcaps en groeiaandelen

Europese aandelen hebben goed gepresteerd. Dat kwam door verschillende economische cijfers en de hoop dat het politieke nieuws over de brexit en handelsoorlog zal verbeteren. Smallcaps en groeiaandelen konden in de loop van de maand herstellen, terwijl Value minder goed presteerde. De verrassingen over de bedrijfswinsten en verkopen waren in de meeste sectoren positief in Europa. We zien nog steeds dat er veel geld vloeit naar aandelen in Europa. Ondertussen stabiliseren de Europese PMI's.

Gezondheidszorg, Industrials en Informatietechnologie presteerden beter dan de markt, terwijl Energie achterbleef. 

We hebben onze portefeuille verder afgestemd en meer valuenamen gekocht omdat ze vrij goedkoop zijn, en opwaarts potentieel hebben op korte termijn. We blijven inzetten op cyclische waarden en blijven overwogen in Retailbankieren en Auto's, terwijl we onderwogen blijven in Telecom, Nutsbedrijven en Gezondheidszorg.

Alle bijkomende positieve berichten over de brexitonderhandelingen of de handelsgesprekken tussen de VS en China of beslissingen van toekomstige leden van de ECB en de Europese Commissie kunnen de regio op korte termijn ondersteunen, met name de Valuestijl.

 

 

 

Amerikaanse aandelen: Sterke maand

De wereldwijde aandelenmarkten sloten november af op een historisch hoogtepunt. Aandelen schommelden in de loop van de maand als gevolg van het nieuws over de handel, opflakkerende rellen in Hongkong en belangrijke economische cijfers. De handelsgesprekken tussen de VS en China waren deze maand opnieuw bepalend voor de markten.

Amerikaanse aandelen presteerden sterk in november. Gezondheidszorg, Informatietechnologie en Telecomdiensten presteerden goed, terwijl Nutsbedrijven en Energie achterbleven.

We zien nog steeds sterke resultaten bij Gezondheidszorg, dat duidelijk beter presteerde dan de brede aandelenmarkt. De verandering op 1 maand van de toekomstige winst per aandeel over een periode van 12M blijft positief. Informatietechnologie, dat vooral wordt gedreven door positieve verrassingen qua bedrijfsresultaten en omzet, blijft groeien. Energie bleef inferieur presteren, te wijten aan zwakker winstherzieningen. De vooruitzichten voor Industrials voor 2020 wezen op een sterke groei van de WPA op basis van een potentiële handelsdeal.

We blijven negatief ingesteld voor Energie op basis van zwakke winstherzieningen en blijven ondertussen positief voor Informatietechnologie (hoofdzakelijk hardware en halfgeleiders). We blijven overwogen in Gezondheidszorg omdat de sector sterk blijft presteren.
 

Aandelen groeilanden: Beleggers nemen wat winst na een sterke rally in oktober.

De groeilanden presteerden in november minder goed dan de wereldwijde markten.

Ondanks aanhoudend sterke geldstromen naar deze activaklasse en een positief rendement op de ontwikkelde markten, hebben aandelenbeleggers in de groeilanden wat winst genomen na een sterke rally in oktober. De aanslepende onzekerheid rond de potentiële 'fase 1' handelsdeal tussen de VS en China – bovenop de onrust en rellen in Hongkong en Latijns-Amerika, een sterkere dollar en druk op de olie- en goudprijs – was niet gunstig voor de prestaties. Vooral Brazilië kende een moeilijker periode. Beleggers namen winst door de vrijlating uit de gevangenis van de linkse ex-president Lula en teleurstellende veilingen voor olie-exploratie. De pogingen van Erdogan om de lira te ondersteunen zorgden ervoor dat de groeilanden de enige positief renderende markt waren. De handelsgesprekken, een verzwakkende economie, het einde van de MSCI-indexherziening in november (toename van Chinese A-aandelen) en de verwachte beursnotering van Alibaba op Hongkong waren de belangrijkste verklaring voor een vlakke Chinese markt.

We hebben onze neutrale posities in Brazilië en Taiwan behouden, met een lichte voorkeur voor valuenamen. We hebben eveneens onze overwogen positie in China behouden en ondertussen onze ASEAN-posities afgebouwd naar onderwogen. We hebben tevens onze overwogen positie in IT behouden (vooral hardware & halfgeleiders) en ook onze defensieve blootstelling via Verbruiksgoederen afgebouwd door een onderwogen positie te implementeren.