16 APR

2019

Onderwerpen , Aandelen

Een sterk eerste kwartaal

 

European aandelen: positief rendement

Europese aandelen – met voorop defensieve sectoren – lieten een positief rendement optekenen, terwijl cyclische aandelen ondermaats presteerden. Italië kwam het best voor de dag, met positieve prestaties in de meeste sectoren behalve banken. De Franse markt profiteerde van het gunstige klimaat voor luxeartikelen, terwijl de Duitse markt te lijden had onder het Bayer-proces en de druk op de autosector, die gebukt ging onder geruchten rond protectionistische maatregelen vanuit de VS.

De VS en China onderhandelden verder over een handelsakkoord nadat de deadline van 1 maart verlengd was, terwijl de Brexit zal worden uitgesteld naargelang het Britse Parlement de uitstapovereenkomst met de EU al dan niet zal goedkeuren. Het resultatenseizoen bracht voor 2018 teleurstellende cijfers aan het licht, waarna voor dit jaar voorzichtigheid werd gepredikt en bedrijven als Infineon en Osram een aantal winstwaarschuwingen uitstuurden. Allen wezen ze de afnemende vraag in China aan als een van de voornaamste verklaringen. De balans van het eerste kwartaal was over het algemeen positief, met sterk presterende wereldwijde aandelenmarkten.

We zijn positief voor Europese bedrijven met een meer cyclische insteek. Daarom namen we wat winst op onze posities in Consumer Staples en Health Care. Omgekeerd verhoogden we ons aandeel in Capital goods, vooral ten aanzien van bedrijven die zijn blootgesteld aan China en de eurozone, terwijl we onze ‘overwogen’ posities in Financials (hoofdzakelijk retailbanken) handhaafden.


 

Amerikaanse aandelen: tamelijk veel steun van economie

De wereldwijde markten zetten de opwaartse lijn door met de beste kwartaalprestatie in tien jaar.

De bezorgdheid over de wereldwijde groei verzeilde even op de achtergrond, want beleggers richtten hun aandacht op de inschikkelijke houding van de Federal Reserve. De Fed bleef ingaan tegen de reeds bijzonder gematigde verwachtingen: de meeste FOMC-deelnemers verwachten dit jaar geen renteverhogingen (tegenover twee in december van vorig jaar) en het balansoverzicht is inschikkelijker dan verwacht. Ook de hoop op een oplossing in de handelsoorlog tussen de VS en China gaf de wereldwijde aandelen een steuntje.

We zijn constructief voor Amerikaanse aandelen en staan positief tegenover cyclische vs defensieve, omdat er nog steeds tamelijk veel steun komt van de economie. Bijgevolg verminderden we onze posities in Consumer Staples tot ‘onderwogen’, terwijl we ‘overwogen’ blijven in IT (vooral halfgeleiders). We behielden onze ‘neutrale’ positie in Industrials (maar zijn positief voor Capital Goods), omdat we hopen dat de VS en China een handelsakkoord zullen sluiten. 

 
 
 

Groeilandaandelen: Azië stuwt prestaties van groeinmarkten omhoog

Na een sterk jaarbegin lieten aandelen van groeimarkten in maart een heel bescheiden  positief rendement optekenen.

Ze presteerden in maart en sinds het jaarbegin minder goed dan aandelen van ontwikkelde markten, ondanks een opleving van bijna 10% tijdens het kwartaal. Onder de regio’s zetten LatAm en EEMEA een rem op de prestatie van de groeimarkten, terwijl Azië een positief rendement boekte. Dat laatste continent droeg in positieve zin bij tot de prestaties van de groeimarkten, onder impuls van de zeer gematigde houding van de Fed, positief nieuws over de handelsgesprekken tussen de VS en China, en nieuwe stimuleringsmaatregelen vanwege China.

Tel daarbij de mededeling dat meer Chinese lokale A-aandelen dan verwacht in de MSCI-indexen zullen worden opgenomen, en het wekt geen verbazing dat China sinds het jaarbegin sterk is blijven presteren, met een winst van 2,44% in maart, en zijn grootste kwartaalwinst boekte sinds het tweede kwartaal van 2009.

Ook India behoorde in maart tot de best presterende groeimarkten, dankzij positieve macrovariabelen en beleggers die hopen op een overwinning van de door Modi geleide BJP tijdens de komende verkiezingen. Het herstel van techaandelen was goed voor Taiwan, maar minder voor Korea, dat teleurstellende winsten boekte, terwijl de verkiezingen in Thailand geen al te grote marktimpact hadden.

In EMEA kende Turkije een terugval, doordat de nieuwe volatiliteit van de lira aandelenbeleggers aanspoorde om nog voor de lokale verkiezingen te verkopen. De zwakke activiteit in Brazilië ging nog verder achteruit doordat er amper schot kwam in de pensioenhervorming. Aan de basis daarvan lagen spanningen tussen de President en het Congres, wat beleggers ongerust maakte.

De omkering van de Amerikaanse rentecurve tegen het einde van de maand, wat kan wijzen op een toekomstige recessie in de VS, maakte de onzekerheid nog groter en leidde tot winstnemingen onder wereldwijde beleggers. Tijdens de maand was de Indische roepie de best presterende munt dankzij aanhoudende instroom van buitenlandse fondsen, terwijl de Braziliaanse real het slechtst voor de dag kwam. De olieprijzen gingen verder omhoog, mede door het terugschroeven van het aanbod door OPEC+.


Real-Estate in Azië was de best presterende sector in de groeimarkten, in het spoor van de gunstige beleidsvooruitzichten, terwijl Industrials het lieten afweten.

We behielden onze ‘overwogen’ posities in China, gedreven door de gematigde Fed, de stimuleringsmaatregelen van de overheid en de geleidelijke verhoging van het gewicht van lokale A-aandelen in de MSCI-index. We bleven constructief voor Braziliaanse aandelen, hoewel we na een sterke rally wat winst namen en sceptisch waren over de pensioenhervorming, terwijl we positief bleven staan tegenover Healthcare, Industrials en Materials.

 

 

Beleggingstrategiën van de maand

Lees meer

Equities
News

Read all articles