Candriam: Belfius investment partner
Loading...

17 SEP

2019

Aandelen , Onderwerpen

Wereldwijde aandelenmarkten kregen vorige maand klappen

 

Europese aandelen: Scherpe rotatie van cyclische naar defensieve waarden.

Europese aandelen moesten in augustus terrein prijsgeven. Vooral in het VK zagen we veel zwakte. We zagen een scherpe rotatie van cyclische naar defensieve waarden, als gevolg van de sterke daling van de rente. De switch vanuit 'value' aandelen naar vooral bankaandelen zette zich door.

De afgelopen jaren heeft de 'growth' stijl, onder impuls van sterke winstgroei en winstmarges, het beter gedaan dan value. Volgens ons is de growth-stijl echter te duur geworden. Daarom creëren we 'value' segmenten in onze portefeuilles om onze fondsen te beschermen tegen een eventuele ommekeer op de markten. De sectoren financiële waarden, technologie en energie presteerden minder goed in augustus, terwijl gezondheidszorg en nutsbedrijven goed presteerden.

Elk positief resultaat inzake de brexit-deal en de Amerikaans-Chinese handelsgesprekken kan zelfs op korte termijn ondersteunend werken.

We verminderden onze blootstelling aan de sectoren luxe, verzekeringen, voeding & drank en huishoudelijke producten. De waarderingen van luxe zijn volgens ons te hoog, aangezien de handelsspanningen tussen China en de VS een impact hebben gehad op het toerisme, een sterke katalysator voor de sector. We hebben onze posities in de verzekeringssector, die duurder is dan de Europese markt, en zeker banken afgebouwd. De sectoren voeding & drank en huishoudelijke producten zijn volgens ons ook overgewaardeerd.


 
Amerikaanse aandelen: De S&P 500 noteert nog altijd dicht bij zijn hoogtepunt.

De wereldwijde aandelenmarkten kregen klappen in augustus, waarbij de MSCI World (-2 %), de S&P 500 (-1,81 %) en de Stoxx 600 (-1,63 %) allemaal terugvielen. Trump kondigde aan dat hij een invoerheffing van 10 % zou toepassen op de resterende 300 miljard USD aan Chinese import, en dat vanaf 1 september. China antwoordde hierop door de aankopen van Amerikaanse landbouwproducten tegen te houden in klimaat waarin de renminbi verzwakte.

Hoewel Amerikaanse aandelen terugvielen in augustus, grotendeels door de handelsoorlog tussen de VS en China, noteert de S&P 500 nog altijd dicht bij zijn hoogtepunt. De verwachte koers/winstverhouding op 12 maanden in de VS noteert boven het gemiddelde, en is meer gestegen dan de wereldwijde markten, ondanks zwakker dan verwachte wereldwijde groei. De groei van de winst per aandeel blijft zwak in 2019, en slechts 30 % van de winsten werd opwaarts herzien. Ondanks het huidige marktklimaat hielden Amerikaanse cyclische aandelen, die vooral werden gedreven door sterke IT-groei en een veerkrachtige Amerikaanse markt, goed stand ten opzichte van defensieve aandelen. Small caps hebben minder goed gepresteerd dan de markt, doordat de index voor het ondernemersvertrouwen sterk is teruggevallen. De sectoren duurzame verbruiksgoederen en nutsbedrijven presteerden goed vorige maand. Hoewel de winstvooruitzichten voor 2020 aantrekkelijk lijken (zowat 10 %), veronderstelt dit dat de wereldwijde handelsoorlog wegebt.

We hebben onze blootstelling aan informatietechnologie opgetrokken, vooral op basis van halfgeleiders, aangezien bedrijven eerder optimistisch zijn voor de komende maanden.  We zijn eerder voorzichtig voor industriële waarden, omdat die mogelijk een zwak resultatenseizoen tegemoet gaan. Amerikaanse small- en midcaps kregen klappen door lage liquiditeit, zichtbaarheid en ondernemersvertrouwen. We blijven positief voor gezondheidszorg, een veerkrachtige sector in het huidige marktklimaat.

 

Groeilandaandelen: een maand vol correcties

De groeilanden vielen nog maar eens terug, al de zevende opeenvolgende maand van zwakke prestaties.

Door het wereldwijde risk-off sentiment, onder impuls van toenemende recessierisico's in de VS en de handelsoorlog tussen de VS en China, verloren de groeianden 5,1 % in augustus. In Azië verzwakte de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China, waarbij China vergeldingsmaatregelen nam tegen de verhoging van de invoerheffingen door Trump, het marktsentiment.

De correctie van de renminbi werd verergerd door de toenemende politieke spanningen en betogingen in Hongkong, alsook een verdere verzwakking van de Chinese munt. In India konden de pogingen van de RBI (de centrale bank n.v.d.r.) om de zwakke economische groei aan te zwengelen met een renteverlaging en fiscale stimulus niet vermijden dat de Indische aandelenmarkt terrein verloor.

Korea werd getroffen door de handelsspanningen met Japan, verzwakkende export en druk op de winsten. In EEMEA trof de lage olieprijs zowel Rusland als Saudi-Arabië, terwijl in Latijns-Amerika winstnemingen en een dalende real Brazilië troffen, voor een deel te wijten aan de munt- en marktencrash die toesloeg in Argentinië na de nederlaag van de zittende president in de voorverkiezingen. 

Het risk-off sentiment ondersteunde de prijs van edelmetalen, terwijl de grondstoffenprijzen (Brent olie, koper, enz.) lager gingen. Alle sectoren kenden een negatieve maand, waarbij vastgoed en financiële waarden het slechtst presteerden.

We blijven positief over ASEAN als tegengewicht voor onze voorzichtige positie in China/Zuid-Korea. Dat zijn landen die doorgaans minder afhankelijk zijn van de wereldhandel, gelet op hun relatief gesloten economie.  We blijven ook positief voor Braziliaanse aandelen, een veiligere Latijns-Amerikaanse markt dan Argentinië, dat het meeste leed na een onverwacht verlies voor de president in de voorverkiezingen. We verhoogden onze posities in Rusland licht, op basis van een positieve verhouding tussen risico en opbrengst. We verhoogden eveneens onze posities in basisconsumptiegoederen, duurzame verbruiksgoederen en informatietechnologie, en bouwden de posities in industriële waarden af. Er blijft onzekerheid over een deal/no deal situatie, en over een verstrakkende/versoepelende Fed. We moeten onze portefeuilles aanpassen aan die situatie.