20 juli 2022

Let op, heet

De Europese zomerhittegolf en droogte van dit jaar kunnen de huidige energiecrisis nog erger maken, aangezien het waterpeil in de rivieren aanzienlijk is gedaald.

Lees meer

19 juli 2022

Positieve rendementen voor overheidsobligaties ondanks volatiliteit

De maand juni was opnieuw erg volatiel, waarbij de rentevoeten in de kernlanden in de eerste helft van het jaar sterk opliepen, terwijl in de tweede helft enige respijt kwam, zij het in een vrij turbulente context.

Lees meer

19 juli 2022

Het jaar van de beer

Terwijl de beleggersgemeenschap zich langzaam opmaakte voor een welverdiende zomervakantie, deed een hoger dan verwachte Amerikaanse CPI-uitslag de recessievrees opnieuw oplaaien. De galopperende inflatie zet de centrale bankiers ertoe aan de kapitaalkosten te blijven verhogen, wat de Fed tijdens haar vergadering van juni heeft gedaan.

Lees meer

19 juli 2022

Wereldwijde aandelenmarkten verder gecorrigeerd in juni

De wereldwijde aandelenmarkten zijn in juni verder gecorrigeerd, met een rendement over het eerste halfjaar dat het slechtste was in meer dan vijftig jaar (voor ontwikkelde markten). De Fed heeft er geen twijfel over laten bestaan dat de inflatie bekampen hun eerste prioriteit is, ook al zou dat tot een recessie kunnen leiden. Zo'n harde landing heeft beleggers de stuipen op het lijf gejaagd, en hen ertoe aangezet hun aandelenposities af te bouwen. Bovendien is de oorlog in Oekraïne nog steeds aan de gang, wat niet alleen menselijk leed veroorzaakt, maar ook de voedsel- en energieprijzen onder druk blijft zetten.

Lees meer

12 juli 2022

Beleggers kunnen de klimaatcrisis positief beïnvloeden

Elke dag worden we herinnerd aan de ingrijpende gevolgen van de klimaatverandering.Als verantwoorde beleggers hebben wij een sleutelrol te spelen in de financiering van de transitie naar een koolstofarme economie .... wij hebben een rol te spelen in de financiering van een overgang die op een rechtvaardige en gelijke manier verloopt ... en wij kunnen helpen de klimaatverandering onder controle te houden.

Lees meer

29 juni 2022

Europese markten of de wals in driekwartsmaat

Sinds het begin van het jaar is de Europese markt - net als andere geografische regio's - fors gecorrigeerd. De markt is op zoek naar het dieptepunt, naar het groene licht om zich te herpositioneren op de lange termijn. Bij Candriam zijn we ervan overtuigd dat Europese aandelen zullen evolueren in een wals in driekwartsmaat, waarvan we de stappen hieronder gedetailleerd beschrijven.

Lees meer

29 juni 2022

Rendementen op wereldwijde overheidsobligaties - Pak ze nu het nog kan!

De recente inflatiestijging - tot een niveau dat in decennia niet meer is voorgekomen - hebben het rendement van de meeste activaklassen negatief beïnvloed.

Lees meer

22 juni 2022

Montreal Carbon Pledge – Candriam discloses its carbon footprint

Candriam’s evaluation of its portfolios’ carbon footprint takes into account scopes 1 and 2 of the greenhouse gas (GHG) emissions of the different private issuers included in the SRI funds and their benchmark indices.

Lees meer

20 juni 2022

Wapenproductie is niet duurzaam. Geen excuses.

Beleggers hebben door de opmars van ESG-beleggen de defensiesector jarenlang van hun beleggingen uitgesloten omdat bewapening vaak schade toebrengt, die herhaaldelijk heeft gediend om mensenrechten te schenden en heeft geleid tot verwoestende effecten op mensenlevens en het algehele welzijn van de samenleving.

Lees meer