23 MRT

2018

Aandelen , Onderwerpen

De brede markten veerden midden februari op


Samenvatting

■      De brede markten veerden midden februari op, met de groeilanden voorop, gevolgd door de VS en Japan.

■      De cyclische sectoren presteerden beter dan de defensieve, voornamelijk dankzij de prestaties van IT-aandelen.

■      We zien een grotere uitstroom uit de VS en hebben nog altijd een instroom naar de groeilanden en in mindere mate naar Europa.

■      De winstgroei zal dit jaar naar verwachting hoger liggen in de VS en lager in Europa.

 

Regionale strategie – Europa

IT sterkste sector, technische opleving voor nutsbedrijven

De best presterende sector in Europa was IT, terwijl de financiële instellingen stabiel bleven. Er is voorlopig nog geen duidelijke voorkeur voor cyclische waarden tegenover de defensieve (in vergelijking met de VS).

We hebben onze positie in financiële instellingen licht afgebouwd na de PMI-piek, maar handhaven onze overweging van banken en dus ook van financiële instellingen. We behouden onze neutrale positie ten aanzien van verzekeringsmaatschappijen.

We blijven overwogen in dagelijkse consumptiegoederen en vastgoed, want we zien een groei met sterke resultaten (in tegenstelling tot vorig jaar).

De juiste aandelenselectie onder kleine bedrijven wordt noodzakelijk, omdat de korting op die aandelen is verdwenen. Regionale strategie – VS

Cyclische sectoren overtroffen de defensieve

Dankzij de prestaties van IT en financiële instellingen stonden vrijwel alle sectoren van de Amerikaanse markt hoger na de tweede week van februari, terwijl nutsbedrijven achterbleven. Binnen de IT-sector zetten halfgeleiderbedrijven de sterkste prestaties neer.

De winstherzieningen waren in de VS gunstig voor de cyclische sectoren, terwijl die voor de defensieve neerwaarts bijgesteld werden.

We hebben onze voorkeur voor cyclische waarden behouden, voornamelijk via onze overweging van IT-aandelen, gevolgd door financiële instellingen (mening over rentes is ongewijzigd), de industrie (bepaalde bedrijven worden mogelijk geraakt door Trumps heffingen op staal en aluminium, maar de Amerikaanse economie blijft sterk genoeg om die heffingen te verteren) en de gezondheidszorg.

We handhaven onze neutrale positie in energie omwille van de volatiele markt, en in discretionaire consumptiegoederen, omdat we geen groei zien.
Regionale strategie – groeilanden 

Positief t.a.v. cyclische en waardeaandelen

De globale groei blijft sterk in de groeilanden en het effect van Trumps heffingen op staal en aluminium is beperkt. Internationale institutionele beleggers verhuizen nog altijd veel kapitaal naar de groeiaandelen.

Wat de allocatie aan specifieke landen betreft, hebben we Taiwan en Zuid-Korea opgewaardeerd dankzij de wereldwijde groei en de technologiesector.

We hebben ook Brazilië opgewaardeerd omwille van de politieke "stabiliteit" en om onze blootstelling aan cyclische en waardeaandelen te vergroten. We degraderen India omwille van de minder sterke groei, de belastingen en de problemen in de banksector.

Wat de sectoren aangaat, hebben we dagelijkse consumptiegoederen gedegradeerd, omdat ze vrij duur zijn en geen potentiële groei in zich hebben. We deden hetzelfde voor nutsbedrijven die negatief correleren met rentevoeten en regelgeving.

Beleggingstrategiën van de maand

Lees meer

Equities
News

Read all articles